bomen-snoeien

Bomen Snoeien

Het snoeien van een boom gebeurt ook door de natuur zelf. Door een storm waaien zieke en zwakke bomen om en breken te zware takken af. De boomverzorger probeert dit te voorkomen. U wilt niet hebben dat u of een ander onder uw afbrekende tak of boom terecht komt of erger. De boomverzorger probeert ook te voorkomen dat de boom beschadigt wordt door een storm. In Nederland geldt een zogenaamde zorgplicht. Dit houdt in dat de eigenaar van de boom verantwoordelijk is voor zijn of haar boom en als er schade veroorzaakt wordt door zijn of haar boom de eigenaar van de boom aansprakelijk is voor deze schade. Hier is men normaliter tegen verzekerd indien men kan aantonen dat de boom onderhouden is. Martin van Staalduinen boomverzorging kan u hierbij adviseren en indien nodig helpen om de bomen te onderhouden zodat u verzekerd bent mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.

Wij maken bij het snoeien gebruik van klimtechnieken of we maken gebruik van een hoogwerker. Deze keuze is afhankelijk van de situatie en wordt vooraf met u besproken. Bij het snoeien van bomen maken we onderscheid in de begeleiding snoei, volwassen boom snoeien, kandelaberen, fruitbomen snoeien en het snoeien van bijzondere vormen.

 

Snoeitijdstip van een boom

Een aantal bomen kan alleen vanaf juni tot en met oktober gesnoeid worden. Daarbuiten kunnen ze gaan bloeden: uit de wonden blijft vocht druppelen. Bomen waarvoor dit geldt, zijn: berk, esdoorn, haagbeuk en walnoot. De overige boomsoorten kunnen het gehele jaar door gesnoeid worden, mits per snoeibeurt niet meer dan 25% van de (potentiƫle) bladmassa verwijderd wordt. Kandelaberen (zie verderop) wordt vooral gedaan als er geen blad aan de boom zit.

Kosten snoeien

Kosten van het snoeien van een boom zijn afhankelijk van diverse factoren zoals het formaat formaat van de boom en of het nodig is om te klimmen. Meer informatie en een indicatie mbt de prijs is te vinden via de pagina kosten boom snoeien. Onderstaande overzicht geeft een indicatie wat er komt kijken bij het snoeien van een boom. Tevens heb ik de prijs toegevoegd, zodat er een indruk kan ontstaan mbt de kosten voor uw situatie ontstaat.

Begeleidingssnoei

Jonge bomen hebben behoefte aan snoei om “probleemtakken” in een vroeg stadium te verwijderen. Probleemtakken zijn zijtakken die niet goed gehecht zijn aan de hoofdstam. Of het kunnen takken zijn die als ze groter worden in de weg komen te zitten. Elke 3 tot 4 jaar opnieuw snoeien net zo lang tot de probleemtakken allemaal weg zijn.

 

Snoei van volwassen bomen

Volwassen bomen dienen gesnoeid te worden om het dode hout te verwijderen omdat dit hout gemakkelijk uit de boom kan vallen en dan schade veroorzaken kan. De boom wordt tevens ontdaan van eventuele schurende takken en zware takken worden uitgelicht zodat de tak zijn eigen gewicht makkelijker kan dragen en zodoende niet uit breekt bij harde wind.

 

Kandelaberen

Sommige bomen lenen zich om gekandelaberd te worden: alle zijtakken worden op 0,5-2 m van de stam afgezaagd. De bomen lopen weer opnieuw uit. Wel kan er zoveel wortelsterfte optreden dat de boom na 8-10 jaar dood gaat. Kandelaberen moet dan ook echt als een noodmaatregel worden gezien, als kappen het enige alternatief is. Eenmaal gekandelaberde bomen moeten elke 3-5 jaar opnieuw gesnoeid worden.

 

Fruitbomen

Fruitbomen vragen om een specifieke snoei zodat de vruchtopbrengst hoog is maar de boom ook in staat is om de vruchten te dragen. De boom verlangt een goed gestel: een juiste hoeveelheid zijtakken in de juiste hellingshoek. Ieder najaar dienen alle waterloten verwijderd te worden.

 

Snoeien van bijzondere vorm bomen

Er bestaan bijzondere boom vormen zoals de leilinde, dakplataan of een etage linde. Deze bomen dienen ieder jaar opnieuw gesnoeid te worden zodat ze hun vorm behouden. Hier wordt vooral het waterlot verwijderd en wordt de vorm nauwlettend in de gaten gehouden.

 

Wij zijn gevestigd in het Westland en snoeien bomen voor vele opdrachtgevers in Zuid-Holland.